„SĂNĂTATEA VINE-ANUME, DE LA FRUCTE ȘI LEGUME”

PROIECT EDUCATIV „SĂNĂTATEA VINE-ANUME, DE LA FRUCTE ȘI LEGUME”

Coordonator proiect: MIHAELA TODORAN , VIOLETA BORZOȘ

,,Sănătatea este cel mai frumos și mai bogat dar pe care natura știe să-l facă” – Michel de Montaigne

Grădinița cu program prelungit nr. 6 Bistrița a organizat în cadrul proiectului „Sănătatea vine-anume, de la fructe și legume” activitatea „Festivalul Mulțumirii”, un eveniment al bucuriei și al comunității, în cadrul căruia actori principali au fost copiii care frecventează unitatea cât și frații acestora, mai mari sau mai mici. Alături de ei a fost întreaga comunitate -părinți, bunici, prieteni sau invitați, formându-se astfel o atmosferă caldă și veselă, o atmosferă de sărbătoare.

Este bine să îi încurajăm pe copii de mici să mănânce, într-o varietate cât mai mare, fructe și legume, pentru că există un curcubeu întreg de culori din care pot alege și care le oferă vitamine, minerale, le asigură creșterea și dezvoltarea sănătoasă, îi protejează de boli, viroze sezoniere, le consolidează sistemul imunitar și îi ajută să lupte împotriva afecțiunilor.

Pentru un stil de viață sănătos, nu doar alimentația cântărește mult, cât și hidratarea, mișcarea și odihna. Cu cât sunt echilibrate toate aceste lucruri, cu atât vom crește un copil sănătos, bucuros și voios. Modelarea unor obiceiuri sănătoase este principala noastră preocupare și o cale de promovare a cunoștințelor corecte privind diferite aspecte ale sănătății și totodată de formare a atitudinilor și deprinderilor indispensabile unui comportament responsabil și sănătos.

Proiectul cuprinde două activități:

1.„Bunătățile toamnei”- Copiii împreună cu educatoarele au transformat fructele și legumele în bunătăți- compoturi, murături, sucuri. S-au organizat standuri cu aceste produse și în cadrul Festivalului Mulțumirii le-au vândut părinților cu scopul de a-și cumpăra jucării pentru zona cu nisip din curtea grădiniței.

 

2.„Festivalul Mulțumirii”-Acest festival a fost conceput pentru a aduce împreună comunitatea grădiniței și pentru a oferi copiilor o experiență educativă și distractivă și s-a dovedit o oportunitate minunată de a socializa și de a crea legături noi între copii, părinți și educatoare.

Îndrumați de doamnele educatoare copiii, îmbrăcați în fructe și legume au cântat și recitat frumusețea acestui anotimp. Împreună cu părinții au participat la atelierele creative/ tematice deschise: desfăcatul porumbului, desfăcatul fasolei, prepararea mustului, au vizitat muzeul grădiniței- Căsuța bunicii, au creat mandale de toamnă, au pictat frunze, încurajând astfel, creativitatea copiilor cât și spiritul comunității noastre.

Am petrecut timp de calitate împreună, am savurat gustoasele plăcinte cu fructe sau legume pregătite de mămicile și bunicile celor mici iar curtea grădiniței s-a transformat într-o oază de bucurie și voie bună.

Prin intermediul acestui eveniment, am dorit să aducem un frumos omagiu anotimpului toamna și să evidențiem faptul că parteneriatul grădiniță-familie-comunitate are un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copiilor iar această experiență va rămâne întipărită în sufletele tuturor. Pe viitor ne dorim ca fiecare toamnă să ne aducă împreună într-un ștrengăresc și vesel joc al copilăriei, într-o mare horă a prieteniei.

Mulțumim părinților care ne sunt întotdeauna alături!